Sunday, May 13, 2012

Membela Binatang

Assalamualaikum..salam sejahtera..
Hari ni wak nak cerita la sikit pasal binatang peliharaan..
Wak tau dan wak yakin..sape yang x suka binatang..semua orang suka..tapi ada jugak la makhluk - makhluk yang x suka binatang ni..xpe..lantakkan aje..

Banyak jenis binatang yang boleh kita bela..
Ikut minat masing - masing la..kalau minat makhluk berbulu dan manja..macam kucing..arnab dsb..
Antara binatang yang wak tau la..yg ada orang bela..
Kucing (x kira la parsi, american short hair ke, siamese), arnab, guinea pig, hamster dan sebagainya..

Hamster (jenis campbell)

Kucing Parsi

Arnab (Anggora)


Ada jugak orang bela binatang - binatang eksotik yang rare org kata..mcm iguana, ular, sugar glider, hedgehogs, tokek dan sebagainya..banyak sebenarnya binatang yang boleh korang bela..
Kadang-kadang binatang yg korang sangka tak boleh bela pon ada orang bela..tau??

Corn Snake

Green Iguana

Wak punya hedgehog

Sugar Gliders


Semuanya bergantung pada minat la..tapi bukan senang nak bela binatang ni..sebab apa..kita kena berkorban sikit utk binatang-binatang ni..
Contohnya, nak bela hamster..first sekali yang korang kena buat ialah, carikan tempat tinggal dia @ sangkar yg sesuai. Lepas tu, bedding dia pulak, makanan dia, vitamin dia, roda exercise dia dan hamster tu sendiri..kena berkorban sikit la..Bukan tu je, nanti binatang korang mungkin dapat infeksi ke, penyakit ke, korang kena la bawak jumpa vet..duit lagi..tapi kalau dah minat..semua tu tolak tepi punya..percayalah..har3x..

Bela binatang ni macam korang jaga kebajikan diorang la selagi diorang dibawah belaan korang..jaga elok2..jangan dibiar2..mcm menganiaya..x elok..kesian..
 
Wak dari kecik mmg suka binatang..mula2 bela kucing..lepas tu bela hamster..sekarang ni bela hedgehog pulak..lepas ni bela mende pulak dah..hahahaha..jagalah binatang peliharaan korang sebaik2nya..binatang korang akan automatik sayang kat korang balik.. har3x..

Sekian, Wassalam.. =)

1 comment:

  1. wak! bile nk tnjuk hedgehog? haha

    ReplyDelete